Logo Kien wit
Logo Kien

Huis laten taxeren in Haulerwijk

Heb jij recentelijk een huis gekocht in de omgeving van Haulerwijk? Dan is de kans groot dat je hypotheekverstrekker een taxatierapport nodig heeft om de hypotheek af te ronden. De hypotheekverstrekker wil namelijk graag weten wat het huis waard is. En of deze waarde overeenkomt met de lening die je aanvraagt. Bij KIEN zorgen we voor een realistische taxatie, zodat jij de koop van je droomhuis waar kunt maken.

Waarom is een taxatie nodig?

Als je een huis gaat kopen leen je vaak een groot geldbedrag bij een hypotheekverstrekker of bank. Zij willen graag weten wat je nieuwe huis waard is. Je huis dient namelijk als onderpand van het bedrag dat je leent.

Een hypotheekverstrekker of bank wil graag weten of de waarde van het huis overeenkomt met de lening die jij aanvraagt. Daarom vragen zij de kopers van een huis om een taxatie te laten uitvoeren door een taxateur.

De KIEN wijkmakelaar van Haulerwijk taxeert je huis en levert je een gevalideerd taxatierapport. Dit rapport kun jij vervolgens gebruiken om de hypotheek af te sluiten.

WOZ-waarde versus marktwaarde

De marktwaarde van de taxatie kan afwijken van de WOZ-waarde van je huis. Een WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Deze waarde wordt bepaald door de gemeente. De WOZ-waarde is samengesteld vanuit een aantal algoritmes. Deze algoritmes zijn gebaseerd op het verleden, de ligging en oppervlaktegegevens van het huis en de verkoopcijfers in de buurt.

Wij taxeren je huis op een ander manier, waar andere factoren meespelen. KIEN kijkt namelijk specifiek naar jouw huis. Dit kan ervoor zorgen dat er een verschil is tussen de marktwaarde van de taxatie en de WOZ-waarde.

Taxatierapport

Het doel van een taxatie is om de marktwaarde van een huis in te schatten. De waarde wordt bepaald door verschillende zaken. Deze zijn onder te verdelen in de staat van het huis, de gegevens van het huis en de woningmarkt. Op basis van deze gegevens, stellen we vervolgens de waarde van je huis vast.

Algemene gegevens van het huis

Er zijn al een aantal zaken die je in kaart kan brengen voordat de taxateur langs komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bouwjaar, het type huis, het aantal vierkante meter, de ligging van het huis en de eventuele tuin en omgeving. Deze statische gegevens zijn een belangrijk onderdeel van het taxatierapport.

De staat van het huis

Tijdens een taxatie wordt ook gekeken naar de bouwkundige staat van het huis. Onder andere het energielabel is een factor die bepalend is voor het vaststellen van de waarde. Zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen op het huis geplaatst? Of zit er nog een oude CV ketel in het huis?

Daarnaast wordt er gekeken of er nog dingen aan het huis moet gebeuren. Als er veel gedaan moet worden aan een huis wordt het huis bestempeld als een ‘klushuis’.

De woningmarkt

De bovengenoemde informatie wordt in relatie gebracht met de huidige woningmarkt. Ontwikkelingen op de woningmarkt hebben invloed op de waarde van de taxatie. Zo zien we bijvoorbeeld dat op dit moment de huizen in Noord-Nederland erg populair zijn. Zo ook de huizen in Haulerwijk. De vraag komt niet alleen uit de regio; ook uit de randstad lijkt men de omgeving van Haulerwijk te ontdekken.

Is er veel vraag naar een bepaald type huis, maar weinig aanbod? Dan kan het zijn dat de taxatie hoger uitvalt dan je verwacht. Andersom kan uiteraard ook voorkomen, door veel aanbod maar weinig vraag. Het is net hoe de markt op dat moment er voorstaat.

Taxatie door Register Taxateur

Uiteraard wil je dat de taxatie van je nieuwe huis wordt uitgevoerd door iemand die kennis van zaken heeft. Zodat je er verzekerd van bent dat de geschatte waarde van het huis klopt.

Om de kwaliteit van taxaties hoog te houden, is de stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) opgericht. Taxateurs die zich willen voegen bij deze stichting moeten voldoen aan strenge eisen. Deze eisen zijn nodig om de professionaliteit en kwaliteit van taxateurs te garanderen. Makelaars en taxateurs die bij de NRVT zijn aangesloten, hebben de titel Register Taxateur.

Zo ook Jorrin, onze KIEN wijkmakelaar in Haulerwijk. Jorrin wordt regelmatig getoetst door NVRT om ervoor te zorgen dat hij aan alle eisen voldoet. Zo weet je zeker dat je taxatierapport voldoet aan alle eisen.

Taxatierapport nodig?

Wij helpen je graag verder in de volgende stap van het aankoopproces van je droomhuis. Ons kantoor in Haulerwijk ligt precies op de grens van de drie noordelijke provincies. De perfecte uitvalsbasis om taxaties uit te voeren in heel Noord-Nederland.

Vraag je taxatie aan via het onderstaande formulier van de NWWI

Chat met de wijkmakelaar