Logo Kien wit
Logo Kien

Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 ook verplicht in bestaande bouw

Voor nieuwbouwhuizen is het al langer verplicht dat deze worden uitgevoerd met rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen.

Met deze nieuwe regelgeving volgt de verantwoordelijke minister het advies van brandweer, gemeenten, vastgoed eigenaren en de bouwende partijen om voor alle woningen de rookmelders verplicht te stellen. De regering heeft het Bouwbesluit aangepast en rookmelders voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen verplicht gesteld. De verplichting voor nieuwbouwwoningen bestaat al sinds 2003.

Investeren in rookmelders redt levens!

76% van de mensen heeft een rookmelder thuis. Het doel van het invoeren van de nieuwe regel is om levens te redden. De meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Deze rook ruik je niet als je ligt te slapen.

Schaf je een rookmelder aan, investeer dan in een rookmelder met een levensduur van 10 jaar. Deze kosten gemiddeld € 30,- en zijn in ca. 30 minuten te plaatsen. Daarnaast is het in een grotere woning verstandig dat je een rookmelder kiest met een koppelfunctie. Deze zorgt ervoor dat alle rookmelders tegelijk afgaan. Huiseigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders die voldoen aan de wettelijke eisen en voor het onderhoud. Heb je een huurwoning, dan ben je wel verantwoordelijk voor het onderhoud, maar niet voor de aanschaf en plaatsing van de rookmelders.

Wat zijn de regels?

Als je op elke etage al een werkende rookmelder hebt hangen, dan heeft dit voor jou geen gevolgen. Beschik je niet over een rookmelder dan dien je deze aan te schaffen vóór 1 juli 2022 en moet je rekening houden met de volgende regels:

  • Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elke huur- en koopwoning, in bestaande bouw en nieuwbouw
  • In bestaande bouw hoeven de rookmelders niet koppelbaar te zijn. In nieuwbouw is dit wel verplicht
  • De melders mogen in bestaande bouw zijn uitgevoerd met batterijen en hoeven niet aangesloten te zijn op 230Volt. Bij nieuwbouwwoningen moeten de rookmelders wel op een vaste 230 Volt aansluiting zijn aangesloten.
  • Op iedere verdieping moet een rookmelder hangen die goed werkt en voldoet aan de wettelijke eisen
  • Ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt is een rookmelder verplicht. Heb je een extra overloop die afgesloten kan worden en gebruikt kan worden als vluchtroute voor de bovenliggende verdieping, dan moet hier een rookmelder hangen
  • Op de zolderverdieping die niet als verblijfsruimte wordt gebruikt, hoef je geen rookmelder op te hangen.

Wat gebeurt er als ik geen rookmelders ga ophangen?

KIEN wijkmakelaar heeft contact gehad met diverse partijen, waaronder medewerkers van de overheid, verzekeringstussenpersonen, verzekeraars, geldverstrekkers, advocaten etc. Op dit moment is het niet helder wat de consquenties zijn als de woning in brand heeft gestaan en er geen rookmelders zijn geïnstalleerd.

In de nabije toekomst kan het zo zijn dat je niet verzekerd bent bij brand en het ontbreken van rookmelders. Je bent als bewoner verplicht om zoveel mogelijk te doen om schade aan de woning te voorkomen of te beperken. Een rookmelder helpt hier ook bij. Voldoet de woning niet aan de wettelijke voorschriften, dan zal een verzekeraar dit ongetwijfeld gebruiken om eventuele schade niet uit te keren.

Heb je vragen over dit artikel? Vraag het aan onze KIEN wijkmakelaar. Wij staan je graag te woord. 

Chat met de wijkmakelaar