Logo Kien wit
Logo Kien
 

Drie tips bij het uitbrengen van een bod

Spannend: je hebt je droomhuis gevonden. Na de eerste kennismaking online is de bezichtiging een succes geweest. Het gevoel is goed, dus tijd om een bod uit te brengen. Maar hoe bepaal je wat voor bod je moet uitbrengen op het huis? Wij geven je drie tips.

  1. Wees goed voorbereid
  2. Bepaal het juiste openingsbod
  3. Hou je hoofd koel
  4. Bonustip

1. Wees goed voorbereid

Voordat het tijd is om een bod uit te brengen, zijn er een aantal zaken die je al kunt uitzoeken. Zoals het berekenen van je maximale hypotheek. Want wat je niet kunt lenen, kun je ook niet uitgeven. Via diverse online tools kan er een grove inschatting gemaakt worden van de maximale hypotheek.

Nog beter is het om een gesprek aan te vragen bij een hypotheekadviseur. Naast dat een hypotheekadviseur je kan helpen met het berekenen van je maximale bedrag, geven zij ook advies over welke hypotheekvorm en hypotheekverstrekker het beste bij jouw situatie past.

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je maximale hypotheek ook het bedrag is dat je wilt besteden. Ga daarom voor jezelf na hoe hoog je maandlasten voor de hypotheek mogen zijn.

Nu je weet hoeveel je maximaal kunt lenen, is het ook handig om te weten wat de waarde van het huis is. De vraagprijs is namelijk niet persé gelijk aan de waarde. Raadpleeg diverse bronnen om erachter te komen of de vraagprijs overeenkomt met de waarde van het huis. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van het Kadaster of het WOZ-waardeloket. Uitsluitend voor de waarde van het huis kun je namelijk een hypotheek afsluiten, niet persé voor de vraagprijs van het huis.

2. Bepaal het juiste openingsbod

Op basis van je voorbereiding (maximale hypotheek + waarde van het huis uitzoeken) kun je een openingsbod gaan bepalen. Ga bij je openingsbod niet direct op je maximale hypotheek zitten: zo blijft er geen ruimte over om te onderhandelen. Een aankoopmakelaar helpt je bij het bepalen van het openingsbod.

Ga bij jezelf na wat jij het huis waard vindt. Vergeet daarbij niet de kosten mee te nemen die je eventueel nog gaat maken. Moet er bijvoorbeeld veel verbouwd worden? Hou rekening met de staat van het huis en jouw eigen woonwensen bij het bepalen van het openingsbod.

Bij je openingsbod kun je direct ontbindende voorwaarden meenemen. Deze voorwaarden geven jou als koper de mogelijkheid om een koop te ontbinden. Een voorbeeld van dergelijke voorwaarden zijn onder voorbehoud van financiering of onder voorbehoud van een bouwkundige keuring. Stel dat de financiering toch niet rondkomt, dan kun je op basis van deze gestelde voorwaarde de koop ontbinden.

KIEN tip: Overleg met je aankoopmakelaar wat de beste optie is: hoe hoog het openingsbod moet zijn, wel of geen voorwaarden stellen. De makelaar houdt naast jouw persoonlijke situatie ook rekening met de huidige woningmarkt en weet precies wat er op dit moment nodig is om een goede kans te maken met je bod.

3. Hou je hoofd koel

Het uitbrengen van een bod kan veel druk met zich meebrengen. Emoties spelen een grote rol in dit proces, wat onderhandelingen lastig kan maken. Het kan zijn dat de verkopende partij haast heeft, omdat zij zelf al een huis hebben gekocht. Laat je niet opjagen en houd het hoofd koel.

Gelukkig is daar de KIEN aankoopmakelaar, om het koopproces op een zakelijke manier te benaderen. Bij de onderhandelingen staan jouw belangen voorop en kijken we met een zakelijke blik naar de onderhandelingen. Daarnaast bepalen we van tevoren samen een strategie.

4. Bonustip: luister naar je gevoel

In de huidige woningmarkt is het bijna standaard geworden om te overbieden op de vraagprijs. Ons advies: luister altijd naar je gevoel. Vind je het niet waard om heel veel over te bieden? Doe dat dan ook niet. Je moet altijd een bedrag bieden waarbij je nog comfortabel kan leven.

Op zoek naar een huis of al een huis op het oog? Neem vrijblijvend contact op met KIEN wijkmakelaar. Wij helpen je van A tot Z met de koop van jouw droomhuis. 

Chat met de wijkmakelaar