Logo Kien wit
Logo Kien
bod uitbrengen huis

Bod uitbrengen op een huis, hoe werkt dit?

Na de bezichtiging weet je het zeker: je hebt je droomhuis gevonden! Je wil graag een bod uitbrengen, maar weet niet precies hoe dit werkt. Hoe hoog moet het bod zijn? Ga ik overbieden of juist niet? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Maar voordat je een bod uit gaat brengen op een huis is het goed om te weten dat er verschillende biedingsstrategieën zijn.

Bod uitbrengen op een huis: vier strategieën

  1. Onderhandelen over de prijs van de woning
  2. Meteen een eindbod doen
  3. Bieden op een woning per inschrijving
  4. Via een online biedtool

We lichten ze alle vier hieronder nader toe.

Onderhandelen over de prijs

Dit is de meest gekozen en voor de hand liggende strategie: onderhandelen over de prijs van de woning. Van te voren is het belangrijk dat je weet wat je maximaal kunt besteden en hoeveel de woning ongeveer waard is. Bepaal je onderhandelingsruimte en breng een eerste bod uit. Zorg ervoor dat je dit zwart-op-wit hebt staan, zodat er geen verwarring over kan ontstaan. Let er ook op dat je openingsbod interessant moet zijn voor de verkoper, zodat je zijn aandacht trekt en de onderhandeling kan beginnen. Lees hier drie belangrijke tips voor het uitbrengen van een bod.

Als je gelukt hebt, wordt het bod gelijk geaccepteerd. Maar in veel gevallen doet de verkoper een tegenbod. De onderhandelingen kunnen een paar dagen duren voordat jullie het beide eens zijn – of niet – over de koopprijs en voorwaarden.

Meteen een bod doen

Een optie die vaak wordt gekozen door mensen die geen zin hebben om eindeloos te onderhandelen over de woning. Als je zeker weet dat het je droomhuis is, kan dit een goede optie zijn. Beide partijen weten dan namelijk gelijk waar ze aan toe zijn en je versnelt het verkoopproces, wat weer aantrekkelijk is voor de verkoper. Je weet op voorhand wat je maximale budget is en brengt dus eenmalig een interessant bod uit. Let wel op dat je je niet laat verleiden door meer te bieden dan dat je van plan was. Hou je budget goed in de gaten en ga niet over je max heen.

Bieden op een woning per inschrijving

Soms komt het ook voor dat een woning wordt verkocht per inschrijving. Alle geïnteresseerden mogen dan een bod doen binnen een bepaald termijn. Bij dit soort biedingen wint meestal de hoogte bieder, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De verkoper vindt soms bepaalde voorwaarden belangrijker en maakt aan de hand daarvan een keuze.

Bij het bieden per inschrijving heb je geen idee wat andere kopers bieden. Meer bieden is daarom verleidelijk, maar dat kan problemen opleveren bij het aanvragen van een hypotheek. Blijf dus bij het bod dat het beste bij jouw budget past.

Via een online biedtool

Een optie die in opmars is en die momenteel nog niet heel veel voorkomt: het bieden via een online tool. Als geïnteresseerde koper kun je via een online platform een bod uitbrengen. Tijdens het biedingsproces kun je ook gelijk zien wat anderen bieden en in sommige gevallen ook de voorwaarden bekijken. Aan de hand hiervan kun je jouw bod nog aanpassen. Let ook hierbij op: de verleiding is groot om je concurrentie te overbieden, maar doe dit alleen als het financieel ook haalbaar is.

Je bod is geaccepteerd, en nu?

Gefeliciteerd! Je hebt een huis gekocht. Benieuwd wat de volgende stappen zijn bij het kopen van een huis? Kijk ook eens op deze pagina’s:

Chat met de wijkmakelaar